Piękna zastawa stołowa

Komfortowe a zarazem estetyczne przygotowanie stołu do planowanego posiłku, powinno zawsze uwzględniać jedną zasadę. Zasadę bardzo podstawową i ważną, o której nigdy nie możemy zapomnieć. Jest nią zachowanie przestrzeni osobistej. Każdy z gości spędzających czas przy stole powinien mieć do własnej dyspozycji określoną ilość miejsca. Przyjmuje się, że jest to około pięćdziesięciu centymetrów.

To jest odległość pozwalająca na komfortowe spędzanie czasu, nie obijanie się o sąsiada i zachowanie wysokiego poziomu elegancji. Jednakże zawsze na naszym stole oko przykuwa zastawa. Jej uroda nie jest bez znaczenia. Nowości i designerskie jej kształty, stanowią ekscentryczny dodatek do naszej rzeczywistości. Pozwalają na osiągnięcie nie tylko zaskoczenia osób zgromadzonych, ale także dodają elegancji całemu posiłkowi.

Niestety nie zawsze stać nas na podążanie za modą pojawiającą się w kwestiach stołowego wystroju. Z tego względu, dość często przez wiele lat, posługujemy się tymi samymi naczyniami, serwisami obiadowymi czy też kawowymi. Starajmy się jednakże urozmaicać wystrój stołu po przez zmianę dodatków, która spowoduje, iż za każdym razem wyglądał będzie on inaczej. Zastawę stołową zawsze należy układać równo, mniej więcej dwa centymetry od skraju naszego stołu. System ułożenia talerzy to: na spodzie duży, płaski, a na nim stawiamy głęboki przeznaczony do zupy.

Ten ostatni zastąpiony może zostać także i bulionówką. Zależy to od nas samych i od rodzaju zupy, jaką chcemy zaserwować.